diumenge, 22 de maig del 2016

EL FORMATGE DE GRUYÈRE DE LA SANITAT CATALANA

La revista "La salut, dret en venda?" es presenta a Mataró

Nous Horitzons va organitzar un debat per parlar de la situació de la sanitat pública catalana
Mataró, 18-5-2016. La Fundació Nous Horitzons va organitzar, en col·laboració amb la Coordinadora en defensa de la sanitat pública Mataró-Maresme, un debat a la sala d'actes de la Fundació Iluro
Hi van participar Marta Ribas, diputada de Catalunya Sí Que Es Pot; Joan Ramon Laporte, catedràtic de farmacologia; Maria Bartolomé, metgessa del CAP de Mataró-Centre; i Laura Fusté, metgessa jubilada i membre de la Coordinadora en defensa de la sanitat pública Mataró-Maresme. Va presentar l'acte Maria Carol, que forma part de la delegació a Mataró de la Fundació Nous Horitzons.

Marta Ribas va presentar el número de la revista Nous Horitzons dedicat a la situació de la sanitat pública i va reflexionar sobre el paper del capitalisme financer en aquest sector. Ribas va explicar que a la sanitat pública catalana tenim un "formatge de gruyère" ple de forats, a través dels quals es fiquen els qui volen fer negoci amb la nostra sanitat. Segons la diputada, "en un moment en què parlem de procés constituent cal parlar també de quina sanitat volem per al nostre país". Va recordar que en cinc anys, l'ex conceller Boi Ruiz va retallar 1.400 milions d'euros en la sanitat, i això vol dir tornar a la despesa per càpita que teníem a Catalunya nou anys enrere. Es tracta d'un fet que ha notat molt la nostra societat i també els i les professionals del sector. "Tenim 9.000 llits d'hospital i 5.000 llocs de treball menys, les llistes d'espera s'han disparat... Cada cop els forats del formatge de què parlo es fan més grans". Per a Ribas, abans ja teníem un sistema on es confonia allò públic amb allò privat, opac, amb poca participació en la gestió, amb mancances en eficiència... Ara tenim un sistema menys públic, menys equitatiu i menys universal. Però la gent ha reaccionat i s'ha mobilitzat, i això és imprescindible per defensar els nostres serveis públics". La diputada va recordar que "tenim un sistema piramidal però a l'inrevés, amb molt pes de l'atenció hospitalària i poc de la primària". Per concloure, va insistir que "el sistema sanitari públic és propietat de la ciutadania, per això hem d'exigir un sistema eficient, transparent, participatiu i sense forats, per evitar que el capitalisme salvatge es coli per aquests forats del formatge".

En el seu torn, Joan Ramon Laporte va explicar que "mai no hem tingut un sistema universal a la sanitat pública. Volem un sistema públic, i això vol dir que es financi a través de diners públics, via impostos, i que els centres siguin també de propietat pública". Segons Laporte, "s'està veient que els hospitals concertats són nius de corrupció. Volem un sistema universal, equitatiu, amb un govern més transparent, participatiu i que prioritzi la proximitat". Parlant de la indústria farmacèutica, va explicar que "dels 10 medicaments que més es consumeixen, només 1 surt als llibres de farmacologia. La despesa farmacèutica representa un 40% del pressupost de la Generalitat en el sistema de salut. Les dades són ben eloqüents: es fan 20 receptes per habitant i any a Catalunya, quan a l'any 2005 era de 12/3 per habitant i any. A Espanya i a Catalunya es gasta un 28% del pressupost en medicaments, mentre que a Suècia aquest percentatge és d'un 8%". Segons Laporte, "des del 15M les mobilitzacions han servit per identificar molts problemes. Cal revisar les polítiques dels centres concertats i caminar cap a la recuperació d'allò públic".
La "formació" dels metges va a càrrec de les firmes farmacèutiques que gasten cada any 6.000 milions d'euros a l'any en publicitat i en "seduir" els metges. Això equival al doble de la publicitat que es destinen a totes les cadenes de televisió juntes. Laporte va insistir en que més medicaments equival a més riscos. Hi ha 120.000 persones de m,és de 65 anys que preñen 15 medicaments al dia: una absoluta exageració.
Maria Bartolomé va explicar la seva visió com a metgessa del centre d'atenció primària de Mataró-Centre. Per a Bartolomé, "l'atenció primària hauria de ser la base del sistema. Cada cop tenim menys recursos, i els metges i metgesses hem de sacrificar temps que hauríem de dedicar a la formació i la recerca. El 100% del nostre temps és assistencial, i això representa un perill per a la població, perquè anem cada cop més sobresaturats". Per a la metgessa, "cal redefinir rols i millorar les derivacions als especialistes". També va insistir en la necessitat que "es desmercantilitzi la sanitat" i en "reforçar l'atenció primària, perquè així segur que estalviarem recursos en ingressos hospitalaris, que són molt més costosos".
Laura Fusté va parlar de les activitats que porta a terme la Coordinadora en defensa de la sanitat pública Mataró-Maresme, amb especial atenció a les mobilitzacions del CAP de Rocafonda-El Palau i en defensa dels serveis sociosanitaris a la nostra ciutat. Fusté va insistir que "els usuaris i les usuàries volem participar en la gestió dels nostres serveis, i també al consell rector del Consorci Sanitari del Maresme. Per concloure, va explicar que "tenim tot el dret a tenir una sanitat pública, universal i de qualitat, i hem de lluitar i mobilitzar-nos per defensar-la".
Després de les intervencions de les tres convidades i el convidat es va obrir un torn obert de paraules. A l'acte hi van assistir unes setanta persones.
La mercantilització de la sanitat pública al llarg dels darrers anys ha provocat un deteriorament en el nostre estat del benestar. En el número de la revista Nous Horitzons presentat ahir a Mataró es reflexiona sobre com les actuals polítiques predominants del sistema sanitari (gestió de serveis, fàrmacs, tecnologia, recerca, etc.) han debilitat un dret bàsic d'especial protecció com és el dret de les persones a la salut. Les "marees blanques" dels i les professionals, usuaris i usuàries de la salut en són un bon exemple, com a resposta de la ciutadania al nou model sanitari que s'està imposant.



Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada